Voor en na de SOPA Blackout

Geplaatst: 25 januari 2012

Websites als Wikipedia, Google en Reddit hebben middels de demonstratieve blackout van vorige week hun weerstand tegen de SOPA regeling kenbaar gemaakt. Meer dan 10.000 websites waren een dag lang onbereikbaar, wat ervoor zorgde dat bijna iedereen hoorde over deze halfbakken Amerikaanse regelgeving tegen internet piraterij. Dat heeft de gemoederen zowel on- als offline stevig verhit. Zo maakte Mark Zuckerberg - oprichter en CEO van Facebook - de volgende opmerking op zijn persoonlijke Facebook pagina:

“The Internet is the most powerful tool we have for creating a more open and connected world. We can’t let poorly thought out laws get in the way of the internet’s development. Facebook opposes SOPA and PIPA, and we will continue to oppose any laws that will hurt the internet.”

Ook hebben maar liefst 18 senators binnen de Verenigde Staten zich gedurende die 24 uur teruggetrokken uit hun ondersteuning van het wetsvoorstel. Blijkbaar was men niet voldoende op de hoogte van de werkelijke inhoud, waardoor zowel de deskundige als de publieke opinie rauw op hun dak viel. Hieronder staat een treffend overzicht van het aantal congresleden dat na de blackout van mening is veranderd over het SOPA voorstel. Twee van de congresleden die zich terug hebben getrokken behoorden voor de blackout zelfs tot de grootste voorstanders van PIPA; de voorganger van SOPA.

SOPA

In principe is er natuurlijk niks mis met het bewaken van het intellectuele eigendom van mensen en bedrijven. Niet alle informatie behoort zomaar kosteloos gedeeld te worden met de wereld. SOPA slaat de plank echter compleet mis om redenen die Clay Shirky in zijn recente presentatie goed weet uit te leggen. Hieronder bespreekt hij tijdens zijn TED Talk waarom een bakkerij onder het SOPA voorstel geen, door kinderen zelfgetekende, Mickey Mouse mag 'printen' op een verjaardagskaart.

Why SOPA is a bad ideaHet maatschappelijke bewustzijn met betrekking tot deze regelgeving is kortom flink aangewakkerd. En hoewel dat misschien meer komt doordat de consument graag gratis films blijft downloaden, heeft men het desalniettemin bij het rechte eind. Gelukkig zijn er nog altijd pioniers die hun mening - boven alle ondeskundigheid uit - weten te verkondigen. Ik laat me in ieder geval liever inspireren door een Mark Zuckerberg en Clay Shirky, dan dat ik me laat leiden door de ongeïnformeerde mening van de gemiddelde Amerikaanse politicus.

reacties
blog comments powered by Disqus